شناسهٔ خبر: 26432 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

بیانیه سازمان میراث درباره‌ رخدادهای امیرچخماق+روایت معاون سازمان

سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با انتشار بیانیه‌ای با توضیح درباره‌ی اقدامات انجام شده در ارتباط با خاکسپاری پیکر چند شهید گمنام دفاع مقدس، موضع خود را در این زمینه اعلام کرد.

2012-09-09 12.37.47.jpgبه گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ در این بیانیه همچنین با تشریح مراحل قانونی طی شده،‌ اعلام شده است که مسئولیت هر اقدام دیگری در مجموعه‌ی امیرچخماق یزد عواقب فرهنگی و تاریخی و حفاظت از بنای مذکور متوجه کسانی است که بر خلاف قوانین مرتبط و تصمیمات مراجع قانونی استان، اقدام به این کار کرده‌اند.

متن این بیانیه به این شرح است:

 

«پیکر مطهر و معظم شهیدان هر جا آرام گیرد یاد مبارک و ‌آرامبخش و بهجت‌انگیز خود را در فضا می‌پراکند و صفا و معنویت می‌آفریند.» مقام معظم رهبری. فرهنگ شهادت بالاترین فرهنگ‌ها است و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، حفاظت از این میراث معنوی برجسته را جزو وظایف ذاتی و بنیادین خود می‌داند.

موضوع حفاظت از میراث فرهنگی، از اساس با موضوع حفاظت از ارزش‌های مذهبی و ملی کاملا مشترک و منطبق است. به این دلیل می‌بایست تمام توان نسل حاضر، معطوف معرفی فهم ارزش‌های برجسته و ممتاز ایرانی اسلامی شود. یکی از راه‌های انجام این کار، ثبت ملی و جهانی میراث فرهنگی کشور بوده و هست که نشان دهنده درک مردم از ارزش‌های یک اثر و فهم دیگر جوامع از فرهنگ این کشور و شهرهای مختلف آن خواهد بود. به ویژه که این شهر، «دارالعباده» یزد باشد.

در ده روز گذشته با توجه به اینکه حفظ حرمت شهدای گمنام یادگار هشت سال دفاع مقدس به عنوان پر افتخارترین منازعه نظامی ایران در چند قرن اخیر بر همه مردم و مسئولان کشور واجب بوده و باید محل دفن پیکر مطهر شهدا در مکان‌هایی انتخاب شود که موجب حفظ شئونات و حیثیت آنها و پناهگاهی برای عاشقان انقلاب اسلامی ایران و ارزش‌های دفاع مقدس باشد بر این اساس، با توجه به مغایرت‌های قانونی حاکم بر حفاظت از اماکن فرهنگی و تاریخی در این اقدام و ضرورت عملیات استحکام‌بخشی مجموعه‌ی تاریخی امیرچخماق یزد برای ثبت جهانی آن و سایر حساسیت‌هایی که در این موضوع وجود داشت بنای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، برطرف کردن مشکل به دور از جنجال و هیاهو بود.

مجموعه‌ی تاریخی امیر چخماق بالغ بر چند دهه است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و لذا هرگونه اقدام در آن منوط به رعایت ضوابط حفظ آثار تاریخی و فرهنگی کشور است. از طرفی این بنا به دلیل نشست زمین و مشکلات فنی دچار آسیب شده است و نیاز به اقدامات استحکام‌بخشی دارد. به نظر این سازمان موضوع انتخاب مکان و طراحی یادمان شهدا باید با استفاده از ظرفیت‌های معماری ملی و جهانی انجام شود تا خود نیز میراث معماری آینده کشور محسوب شود. چنانچه در بسیاری از کشورهای جهان فاخرترین طرح و معماری را برای چنین اماکنی انتخاب می‌کنند.

از زمان طرح موضوع دفن پیکر مطهر شهدای گرانقدر در مجموعه تاریخی امیر چخماق یزد، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اطلاع از جوانب متعدد این موضوع، حساسیت خانواده‌ی محترم شهدا و فهم مردم فرهنگی و متدین یزد، راه حل‌های قانونی و منطقی که در برگیرنده‌ی حفظ و حراست از ارزش‌های دفاع مقدس باشد را به طور روشن به شرح زیر به مسئولان محترم استان اعلام کرد که با استقبال ایشان مواجه شد.

مدیر کل میراث فرهنگی استان در جلسات محلی و نیز با مکاتبات مختلف، دلایل فنی ، فرهنگی، ضوابط ملی و جهانی، قوانین موجود را متذکر شد. علاوه بر این پیگیری، مکاتبات و مذاکرات متعدد ریاست سازمان با نهادهای مختلف از جمله ستاد فرماندهی کل قوا، وزارت کشور، وزارت اطلاعات، فرمانده‌ ‌کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح و نماینده‌ی ولی‌فقیه و امام جمعه یزد و مسئولان اجرایی استان یزد انجام شده و معاون حقوقی و امور مجلس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز برای تشریح مواضع سازمان و موارد قانونی ذی ربط به یزد اعزام شد و در جلسه شورای تامین استان در روز شنبه 29 آذرماه 93 شرکت کرد.

همچنین طی مکاتبات و مذاکرات متعدد معاونت میراث فرهنگی سازمان با استاندار و معاونان استانداری یزد و دیگر مسئولان مربوطه، صراحتا ملاحظات سازمان به لحاظ قوانین ذی ربط اعلام شد و راه حل‌های مختلفی برای حل مشکل ارایه شد.

سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تلاش کرد با رایزنی و مشاوره‌های لازم شرایط مطلوبی حاصل شود. تا ظهر روز یکشنبه 30 آذر ماه با توجه به تاکیدات مسئولان و نظر دلسوزان استان قرار بر استفاده از مکانی در ضلع شرقی مجموعه مذکور بود. مکانی که قدمگاه مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) در خلال سفر معظم له به استان یزد بوده و مورد توافق مسئولان قرار گرفت.

علاوه بر این، با توجه به توصیه مقامات مختلف و وزارت کشور به استاندار یزد، مکان‌های جدیدی برای دفن پیکر مطهر 8 شهید گمنام در مسجد «حضیره» یزد یا مسجد «مصلی» مطرح شده بود.

روز اول دی ماه نیز پیگیری‌های مکرر مدیران سازمان میراث فرهنگی برای اجرای مصوبه شورای تامین استان ادامه داشت تا اینکه ظهر روز یکم دی ماه اقدامی خلاف مصوبات شورای تامین استان و شهرستان یزد و تاکیدات مسئولان عالی رتبه کشور انجام شد.

آنچه به مردم عزیز کشور باید گزارش شود، آن است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تمام اهتمام خود را از طریق مسئولان ذی ربط و قانون به دور از هیاهو و جنجال‌سازی و نیز با مذاکرات غیر علنی برای حل مشکل به طرق قانونی به عمل آورده اما عوامل ذیربط با بی مهری نسبت به میراث فرهنگی و تاریخی و قوانین کشور علی‌رغم مصوبات شورای تامین استان یزد و توصیه‌ی مسئولان ملی و استانی مبنی بر جابجایی محل یاد شده اقدام کردند.

بدیهی است مسئولیت هر گونه عواقب فرهنگی و تاریخی و حفاظت از بنای مذکور متوجه کسانی است که بر خلاف قوانین مرتبط و تصمیمات مراجع قانونی استان، اقدام به این کار کرده‌اند. امیدواریم مسئولان همه بخش‌های مختلف، نهادها و سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی در همه‌ی امور خود را مقید به رعایت قوانین و مقررات مربوطه دانسته و از ایجاد تنش جلوگیری کنند."

 

روایت معاون حقوقی سازمان از سفر به یزد

 

همچنین معاون حقوقی و امور مجلس سازمان روز شنبه‌ی گذشته پس از شرکت در جلسه‌ی تامین استان، ‌در گفت‌وگویی با خبرنگار ایسنا در منطقه‌ی یزد روایت خود را از مذاکرات انجام شده و موضع حقوقی و عمومی این سازمان اعلام کرده بود. اسدالله درویش امیری - معاون امور استان‌ها و مجلس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری – گفت: شامگاه 28 آذر از سوی رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به من تکلیف شد که برای تبیین مسائل حقوقی و اهمیت تاریخی، فرهنگی و ثبتی این مجموعه تاریخی به یزد سفر کنم.

وی با اشاره به حضور خود در صبح روز 29 آذر در شورای تامین استان یزد افزود: در این جلسه مصوبه‌های قانونی در این زمینه اعلام شد مبنی بر این‌که اگر این اتفاق بیفتد، این اثر تاریخی و پرونده‌ی ثبت جهانی بافت تاریخی یزد از دستور کار یونسکو خارج خواهد شد.

این مقام مسؤول با تاکید بر اینکه سازمان یونسکو برای ثبت جهانی آثار و محوطه‌های تاریخی ضوابط خاصی دارد، ادامه داد: قطعا یونسکو این وضعیت را برای ثبت جهانی این بنای تاریخی و بافت تاریخی یزد نخواهد پذیرفت.

درویش امیری اظهار کرد: در جلسه‌ای با حضور محمدمهدی شرافت - مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد - در محضر آیت‌الله ناصری، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد حاضر شدیم و این موارد را به ایشان نیز اعلام کردیم.

معاون سازمان میراث فرهنگی کشور گفت: ما خود را ملزم به رعایت چارچوب‌های ثبت جهانی می‌دانیم و مراتب را به دفتر مقام معظم رهبری، ستاد فرماندهی کل نیروهای مسلح و وزیر اطلاعات نیز اعلام کرده‌ایم.

وی ادامه داد: بافت تاریخی شهر یزد در فهرست آثار پیشنهادی کشور برای ثبت در فهرست آثار جهانی قرار دارد و بعد از شهر تاریخی شوش که سال آینده از کشور معرفی خواهد شد، در سال 1395 ثبت تاریخی شهر یزد دنبال می‌شود.

درویش امیری همچنین در آن مصاحبه که قبل از تدفین شهدا انجام شده بود، اظهار امیدواری کرده بود: با رعایت شان و شئون شهدای عظیم‌الشان و رعایت آنچه حوزه میراث فرهنگی دنبال می‌کند، به لحاظ اهمیت ثبت جهانی این بنای تاریخی که برای کشور اهمیت زیادی دارد، طوری مسئله مدیریت شود که حرمت شهدا حفظ شود و مسئولان استان با درایت و تدبیر رفتار کنند.

پیش از این نیز در دولت قبل، طرح تدفین شهدا در این میدان تاریخی مطرح شده بود که با ممانعت مسئولان وقت و پیگیری‌های صورت گرفته این اقدام صورت نگرفت.

نظر شما